Bel ons direct voor een afspraak op: 0513 - 438 415

Schoorsteenvegen


Ons werkgebied:

Friesland
Groningen
Drenthe

Ambachtelijke wijze

Bij Wijma worden de schoorstenen op ambachtelijke wijze geveegd, vanaf het dak. De medewerkers van Wijma verwijderen de haarden voor de schoorsteen en stoppen het kanaal dicht. Dit is om eventuele roetschade tegen te gaan. Nadat de schoorstenen zijn geveegd en leeggezogen, met de stofzuiger van Wijma, worden de haarden weer voor de schoorsteen geplaatst.
Wil de schoorsteen goed blijven functioneren, dan moet hij regelmatig gereinigd worden. Stof en roetdeeltjes hechten zich namelijk aan de binnenkant van het afvoerkanaal en vormen een laag, genaamd creosoot, die langzaam maar zeker aankoekt. Creosoot moet regelmatig verwijderd worden. U stookt dan niet alleen beter, maar ook veiliger!

Hoe vaak vegen?

In principe moet elke schoorsteen en elk afvoerkanaal tenminste één keer per jaar vakkundig geveegd of gecontroleerd worden. Jaarlijks moet de afvoerpijp van zijn aanslag worden ontdaan. Dat geldt voor kolen- en oliehaarden, voor gaskachels en voor CV verwarmingsketels. Van een openhaard of houtkachel moet, bij regelmatig gebruik, het afvoerkanaal meerdere keren per jaar worden geveegd. Dit omdat vaste brandstoffen zoals hout en kolen meer vervuiling geven en er dus meer aanslag in de schoorsteen komt. Uit de rook kan creosoot ontstaan, een aanslag die kan ontbranden en dan een schoorsteenbrand tot gevolg kan hebben.

Veegbewijs

Een veegbewijs is het bewijs dat uw schoorsteen is geveegd. Op een goed veegbewijs staan de bedrijfsgegevens van uw schoorsteenveger. Uiteraard ook de datum, het adres waar de werkzaamheden zijn uitgevoerd en de in rekening gebrachte kosten.

Veegseizoen

Bestaat er een veegseizoen? Ja, als u denkt aan de stookperiode. Dan worden schoorsteenvegers overstelpt met verzoeken om liefst morgen te komen vegen, dit is dan niet altijd mogelijk door de overvolle agenda’s. Nee, als u na afloop van het stook seizoen uw schoorsteen laat vegen. Wijma is het jaar rond actief en beschikbaar, ook tijdens voorjaar en zomer!

Afspraak maken?

Onze klanten worden ruim van te voren geïnformeerd wanneer de schoorsteenveger komt vegen, dit middels een e-mail of per post.
U kunt hiervoor voorkeursdagen aangeven. Natuurlijk mag u ons altijd bellen om gezamenlijk een afspraak in te plannen.

Heeft u een vraag?

Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Telefonisch kunt u ons bereiken op: 0513 – 438 415 of u maakt gebruik van ons contactformulier.